Yhdistin kaikki hankalat jutut samaan pakettiin. Nesteenä oli maito ja lisäksi laitoin mukaan hunajaa ja mehiläisvahaa ja kaurahiutaleita.
Kiitos Nimman Nurkka-bloggaajan ohjeiden ja kuvien, uskaltauduin tähän puuhaan!
Saippuasta tuli hieman pehmeää, mutta erittäin hyvää. Vaahtoutuu ja pesee hyvin.
Pyrin laittamaan saippuaan jotain paikallisia raa-aineita. Halusin myös testata rypsiöljyn toimivuutta saippuassa. Laitoin sitä eniten suhteessa muihin öljyihin ja rasvoihin. Ehkä ensi kerralla voisi kookosrasvaa lisätä pehmeyden vähentämiseksi, mutta vain hiukan!
Täytyy myöntää että suklaa-, merisuola- ja mantelisaippuoiden lisäksi tämä rypsi-saippua on omatekemien saippuoiden parhaimmistoa.
Maito-kaura- hunaja- rypsi- Saippua
250g rypsiöljyä (kylmäpuristettua Hankasalmelta)
120g kookosrasvaa
70g tavallista oliiviöljyä
40g kaakaovoita
30g mehiläisvahaa
10g risiiniöljyä
180g maitoa jäähdytetty hileiseksi
71g lipeää
lisäksi 20g jauhettuja kaurahiutaleita ja 30g paikallisen tuottajan hunajaa (Uuraisilta).
Jäähdytin maidon hileiseksi ja sekoittelin lipeän hitaasti joukkoon. Mulla oli lunta tiskialtaassa, johon laitoin hetkeksi lipeäpurkin jos se alkoi kuumentua. Lipeäseos jäähdytetään.
Rasvat+mehiläisvaha sulatetaan ja pidetään rasvat lämpiminä mehiläisvahan takia, jotta se ei jähmettyisi.
Lipeä sekoitetaan rasvoihin siten että mulla oli sekoitusastia lumessa ylikuumenemisvaaran takia.
Lopuksi nopeasti hunaja ja kaurahiutaleet sekaan ja muotteihin. Saippuat laitoin yksittäisiin silikonimuotteihin ja en hirveästi peitellyt niitä ylikuumenemisriskin takia. Hunajan lämmitin ja laitoin hiukan vettä sekaan, jotta se pysyisi notkeana ja sekoittuisin hyvin saippuamassaan.
Saara Kuhan Käsintehtya saippuaa- kirjasta ja Nimman Nurkasta löytyy tarkemmat ohjeet.
Täällä onkin monenmoista kivaa saippuaa ja muuta juttua:)
VastaaPoistaTulin tänne katsomaan ja siehän oot taas tehny vaikka mitä kivaa!!! :) Kun kattoo noita saippuoita, voi melkein tuntea hunajan tuoksuvan!
VastaaPoista