LEIPÄ
7,2 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
3,6 dl vettä
sekoita kuivat aineet.
Lisää vesi ja sekoita. Älä vaivaa!
Peitä kulho kelmulla ja laita
tasalämpöiseen paikkaan 12-18 tunniksi
Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle levyksi,
painele ilmakuplat pois ja taita kulmat keskelle.
Ota pellava/puuvilla pyyhe, laita pyyhe kulhoon
ja ripottele pohjalle reilusti jauhoja ja
kumoa taikinanyytti jauhojen päälle ja lopuksi
ripottele vielä jauhoja pinnalle.Taita pyyhe taikinan
päälle. Kohota vielä n. pari tuntia.
Lämmita uuni 225 asteeseen ja laita uuniin pata tai
kattila. tärkeintä on että leipä mahtuu siihen ja
siinä on kansi.
Kun leipä on kohonnut ja uuni kuuma, ota kattila uunista
ja kumoa leipä hellävaroen siihen(kädet pyyhkeen alle).
Laita kansi päälle ja kattila uuniin.
Paista puoli tuntia ja poista kansi.
Paista vielä 15-30 min., jolloin leipä saa kauniin värin.
Kumoa leipä ritilälle.
Nauti oikean voin tai hyvän oliiviöljyn kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti