tiistaina, tammikuuta 04, 2011

Tassuvoide koirulille

Tein viime talvella tassuvoidetta koiralleni ja siitä tuli kyllä enemmän vahaa. Toimi ihan mukavasti. Tänä syksynä päätin tehdä vähän ohuempaa ja hitavampaa voidetta.
Perustana käytin Ulla Kivimäen Hoitavat tuoksut kirjan vedetön perusvoide II -reseptiä.

 1 osa mehiläisvahaa, 1 osa kaakaovoita/lanoliinia, 4 osaa kylmäpuristettua kasviöljyä, 2-5 % eteerisiä öljyjä.

Mehiläisvaha ja rasvat sulatetaan vesihauteessa ja sekoitetaan samalla kun seos jäähtyy. Lopuksi jäähtyneenä alle 40 astetta lisätään eteeriset öljyt.Samaisen kirjan mukaan tassuille sopii mirha ja laventeli. Annostelu 50 ml perusvoidetta: mirhaa 15 tippaa ja laventelia 30 tippaa.


Sannin tassuvoide
2g lanoliinia
2g mehiläisvahaa
8g kylmäpur.oliiviöljyä
5 tippaa et.laventelia(p.tuoksukauppa), 6tippaa myrhatinktuuraa(aromantic), 3tippaa kehäkukkauutetta(extract, aromantic)

Annos on varsin pieni, mutta voide on tosi riittoisaa sheltin tassuille. Lanoliini on lähtöisin vauvaosastolta marketista. On ainakin puhdasta ja sopivan pieni tuubi. Mitat voi muuttaa millilitroiksikin!
Käytin teräksistä 1dl mittaa (desinfioitu uunissa 80 asteessa 20min.), johon mittasin rasvat ja mehil.vahan. Sulatin aineet vesihauteessa, jonka jälkeen otin mitan pois ja jäähdyttelin sekoittelemalla seosta. Kun voide oli muuttunut melko jähmeäksi, lisäsin eteerisen öljyn, tinktuuran ja uutteen. Annostelu on alakanttiin laskeskeltu, koska parempi että voide on mietoa kun ei tiedä miten koiran tassut reagoivat. Tinktuurassa ja uutteessa on omat annosteluohjeensa eikä niitä voi verrata eteerisiin öljyihin. Tassuvoiteeseen ei tarvitse laitta mitään lisäaineita. Se toimii varmasti pelkältäänkin.
Voiteen hyviä ominaisuuksia on vedettömyys, varsinkin jos ajattelee näin talvisaikaa ja pakkasia. Hieron voidetta koiralleni aina illan viimeisen lenkin jälkeen, jotta se ehtii imeytyä yön aikana.
Kannatta katsoa että laittaa voidetta jonkun maton päällä, jottei koira liukastu noustessaan jaloilleen, jos se heti haluaa lähteä liikkeelle. Sanni kellottaa autuaallisesti selällään kun hieron voidetta tassuihin. Tuosut varmaan tekevät voiteen vähemmän houkuttelevaksi nuolla pois.
Jos haluaa voiteesta vahamaisemman niin mehiläisvahan määrää voi hiukan lisätä reseptissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...