Hennaus

Kaikki alkoi muutamia vuosia sitten, kun jäin "suhdannevapaalle" silloisesta työstäni. Jäi aikaa enemmän omille ajatuksille ja harrastuksille. Sain idean etsiä tietoa hennatatuointien tekemiseen. Aikani surffailtua, löysin haluamani.Kielitaitoa piti tosin vähän päivittää, kun kaikki matsku oli englanniksi.
Kokeilin hennetatuointia ja se oli mukava kokemus. Kaikki ennakkoluulot hennaa kohtaan katosivat. Siitä tajunnanvirta johti sellaiseen ajatukeen ja pohdintaan, josko saisi tuon harmaantuvan tukan värjättyä luonnonaineilla. Minulla on sellainen luonnonvinkura tukka ja ohut hiuslaatu. Latvat katkeilivat, kun värjäsin kemiallisilla väreillä ja sitten piti käyttä hiushoidetta eikä sekään lopulta pelastanut jne.
Ja sitten taas kyseisille henna-sivuille tutkailemaan asiaan. hennaforhair -sivuilta  löytyi taas roppakaupalla tietoa. Sitten vain hennaa ja indigoa ostamaan Ekolosta. Mac Urth:n hennaa olin sieltä jo ostanut hennatatskoihin ja nyt ostin indigo-jauhetta.
Molemmat ovat siis puhtaita kasvijauheita. MacUrthilla on myös valmiita punaisen sekoituksia, jotka ovat käsittääkseni puhtaasti kasviperäisiä.Koskapa olen itse luonnostaan varsin tummatukkainen niin en niihin sen enempää kiinnittänyt huomiota.
Ensimmäinen kokeilu oli niin onnistunut, että päätin jatkaa hiusten kasvivärjäystä Hiuksiin tuli upea kiilto, eikä kasvuraja näkynyt selvästi , vaan väri haalistui pikkuhiljaa. Nyt olen värjäillyt jo puoli vuotta ja takaisin en kemiallisiin hiusväreihin palaa. Hiukset ovat vahvemmat, kiiltävät ja luonnollisen väriset.
Mac Urthin hennasta siirryin pois kun löysin parempaa henna ja indigoa. Urthin jauheet olivat aika karkeita ja henna/indigo -seosta irtoili kokkareita kun laitoin sitä päähän. Siis oli sotkuisampaa.
Keskustelupalstoja lueskelin ja uskalsin tilata Englannista ( henna-boy) "yrtit". Nettikauppa toimi hyvin ja henna ja indigo-jauheet olivat hienojakoisia ja niista tehty tahna tosi hyvä levittää päähän. Se ei valunut ja tulos oli tosi hyvä. Tilasin myös amla-jauhetta, jota lisäsin seokseen. Se on muistaakseni englanniksi Indian gooseberry eli kasviperäinen myös. Amla auttaa värin tarttumaan paremmin harmaisiin hiuksiin ja tekee hennasta viileämmän punaista.
Tuosukaupasta(pieni tuoksukauppa) saa myös hyvälaatuista hennaa.
Aion myös jossain vaiheessa kokeilla Shikakai- jauhetta hoitoaineeksi hiuksiin.
Aluksi hennaus voi tuntua vaivalloiselta, mutta siinä on omat puolensa.

Itse teen näin. Edellisenä iltana teen hennaseoksen ja jätän sen tekeytymään. Olen löytänyt hyvän suhteen millä sekoitan hennan, indigon ja amlan.
*Siis laitan hennaan lämmintä(ei kiehuvaa!) haudutettua vihreää sitrusteetä ja sekoitan sen jugurttia muistuttavaksi tahnaksi. Astia on posliinia ja muovilusikka sekoitukseen.
*Elmu-kelmu päälle ihan tiiviisti hennaseoksen pintaa myöten.Yön aikana teen hapot ja lämpö saavat värin irtoamaan hennasta.(jos hennatahnaa tulee vahingossa liikaa, sen voi pakastaa)

*Seuraavana päivänä pesen hiukset ja kuivaan ne. Sekoitan ensin amla-jauheen hennatahnaan ja teen indigotahnan(kylmä vesi+n.tl suolaa).Välittömästi sekoitan indigotahnan henna-amla seokseen. Sekoitan niin kauan ,että mössö on tasaista. Indigosta alkaa heti  irrota väriä,kun sen sekoittaa veteen, joten mahdollisimman pian täytyy henna/indigo -tahna laittaa päähän. Siinä ei mene juuri kauempaa kuin kaupan valmisväreissäkään. Kuvassa tahna valmiina päähän laitettavaksi.
*Aloitan värin levityksen nykyisin päälaelta. Se tuntuu luonnistuvan jotenkin parhaiten.  
Hiustupsu kerrallaan hieron tahnan juuriin ja lopuksi latvoihin. Latvat eivät oikeastaan tarvitsisi lisää väriä,mutta näin lyhyisiin hiuksiin on vaikeaa vain laittaa pelkästään juuriin.


*Sitten ohut suihkuhattu päähän ja olen vielä pyyhkeen kietaissut päälle.*Puhdistan ylimääräiset sotkut hiusrajasta ja sitten olen seuraavat 3 tuntia vapaa touhuamaan kaikenlaista.

*Noin kolmen tunnin kuluttua huuhtelen tahnan pois. Laitan vatiin vettä ja huljuttelen pää vedessä henna/indigot pois. Vaihdan aina uutta vettä ja sormilla hieron päänahkaa, jottei sinne jäisi jauhejämiä.

*Lopuksi olen vesi+omenaviinietikka seoksella huuhdellut hiukset ja vielä kylmä vesi päälle.
Tuloksena upea kiiltävä luonnonmusta tukka!En pese kolmeen päivään hiuksia,jotta väri saa hapettua lopulliseen sävyynsä. Eka pesussa irtoaa vähän väriä, mutta myöhemmin sitä ei huomaa. Yhtään kertaa ei ole tyynyliina värjäytynyt, mutta värjäyksen jälkeen laitan yleensä pyyhkeen yöksi tyynyn päälle ihan varuilta.

Sekoitussuhde on ollut noin. 1 osa hennaa ja 3-4 osaa indigoa ja amlaa oli muistaakseni kolmasosa hennan määrästä. Minulla on puolipitkä ja kerroksittain leikattu tukka.Koko päähän on riittänyt 100-78 g henna/indigo/amla-tahnaa.(hennaboylta tilattua hienolaatuista!) Oma sekoitus: 6g amlaa, 18g hennaa, 54g indigoa.

Olen värjännyt hennalla ja indigolla noin vuoden. Olen todella tyytyväinen tulokseen. Hiusten rasvoittuminen on vähentynyt ja muotoilutuotteiden käyttö on kuin huomaamatta jäänyt melkein pois. Uskon että luonnonväreillä värjäys ja luonnonkosmetiikkashampoot ovat yhdessä saaneet aikaan sen. Hiukset ja päänahka voi paremmin kuin koskaan aikuisiällä!


Pahoittelen että kuvien laatu ei ole kummoinen, mutta kyllä niistä jotain
selviää. Harmi etten ottanut syksyllä kuvia ennenkuin aloin värjätä luonnonväreillä hiuksia...Tässä pihalla otettu kuva yli 4 viikkoa vanhasta värjäyksestä. Juuressa enää hennaa ja indigo kulunut pois+juurikasvuaa. Latvassa tumma väri säilynyt hyvin.Tässä pari päivää uuden värjäyksen jälkeen. Väri ei ehkä ole ihan vielä hapettunut lopulliseksi. Henna ja indigo vaativat pari kolme päivää saavuttaakseen lopullisen sävyn.
Tämä on otettu sisällä ja siinä näkyy hyvin hiusten kiilto.

Hei kaikki Hennauksesta innostuneet. Jos epäröitte kokeilla itse niin kannattaa antaa se ammattilaisen huoleksi eli ekokampaajan tehtäväksi, jos vain lähimaastossa sellainen löytyy!

12 kommenttia:

 1. Hei, Kokeilusi kuulostaa loistavalta. Itselläni on tummat maantienväriset hiukset joita värjään tummemmaksi kaupan/kampaajaväreillä.

  Tässä pari kysymystä:

  Miten kauan väri kestää hiuksissa?

  Mitä Hennaa tilaat Englannista ja Pienestä tuoksukaupasta?

  Onko näiden kahden jälleenmyyjän tuotteissa isoja laatueroja?

  Kannattaako käyttää Amlaa vaikka minulla ei vielä harmaita hiuksia joukossa olekaan?

  Kiitos vastauksista jo etukäteen. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Hei vaan. Tässä vastaukset: Värjään noin kuukauden välein. Värin haalistumiseen vaikuttaa tietysti oma väri, hiusten laatu ja pesukerrat jne. Aluksi laitoin kaksi kertaa aika peräkkäin värin ja sitten harvensin. Uudelleenvärjäys ei ole ihan päivän päälle koska jyrkkää kasvurajaa ei yleensä tule. Harmaatkin hiukset värjääntyvät heikommin mutta sen verran hyvin että häviävät sekaan. Tilaan hennan ja indigon ja amlan Hennaboy:lta mutta tuoksukaupan henna tulee tietääkseni samasta paikasta. Nämä hennat ovat hyvälaatuisia ja hennaboyn henna on sihdattu hyvin hienoksi ja sen takia tahnasta tulee liisterimäistä ja ei käytännössä valu vaan on hyvä levittää. Ja tuoksukaupan tuotteet on kyllä kaikki laadukkaita. Amla tekee hennasta kylmäsävyisen ja edesauttaa värin tarttumista harmaisiin hiuksiin, joten ei pakollinen. Aluksi värjäsin vain henna+indigo-seoksella. Hennavärjäys on aluksi ehkä työläämpää,mutta nyt kun olen löytänyt oikean seoksen ja vaikutusajan ja tekniikan niin ei se tunnu enää kovin työläältä. Vähän etukäteissuunnittelua tarvitaan ja aikaa enemmän. Henna anta punaisen värin mutta sekoittamalla indigoa saadaa punaruskeaa tai tummanruskeaa tai luonnonmustaa. Pelkkä indigo ei pysy niin kauan hiuksissa ja antaa sinisen värin tukkaan. Nuo blogin oikeassa reunassa olevat hennelinkit on hyviä tietopankkeja asiaan. Ja Ainakin HaLo-pieni aikuinen-blogissa on hennausohje punaisiin hiuksiin. Edullista hennaa saa vaikka prismasta, mutta siitä tulee kökkäreinen ja putoileva tahna. Toivottavasti et mennyt pyörälle vastauksesta. Onnea hennaukseen. Minä ainakin jäin koukkuun.

  VastaaPoista
 3. Minäkin vannon nykyään hennavärjäyksen nimiin. Ainoa asia mikä harmittaa on että välillä edes kokeilin muita värejä..
  Olen nyt tilannut Lushilta kuparinväristä hennaa. Caca Rouge. Siinä on hennaa, kaakaovoita, sitruunaa, rosmariinia, neilikkaöljyä.. Tuoksuu ihanalle.
  Siellä on myös vastaavaa indigolla :)

  Ja hennaus on tosiaankin oma ihana rutiininsa! Kyllä sitä voi sen verran rauhoittua, että laittaa hennat päähänsä ja tekee vaikka jalkakylvyn.

  Kivoja kotikosmetiikkajuttuja sulla täällä. Täytyy oikein penkaista lisää :D

  VastaaPoista
 4. Värjäsin kaupan kestovärillä hiukseni mutta haluaisin kokeilla kasvivärjäystä...miten kestoväri(tummanruskea) ja kasvivärit reakoivat keskenään???Varsinkin kun meinasin vaalentaa hiukset kasvivärillä,onko se mahdollista???

  VastaaPoista
 5. Sari: Minulla ainakin onnistui siirtyminen tavisväreistä kasviväreihin hyvin. Aloin vaan värjätä kasviväreillä. Tosin väriero ei ollut suuri.Aluksi piti laittaa kasviväriä tiheämpään, mutta sitten pysyvyys ja peittävyys oli hyvä. Kasviväreillä ei voi suoranaisesti vaalentaa tai poistaa väriä. Jos on vaaleat hiukset, niin olen lukenut, että kamomillalla ja sitruunalla ja auringonvalolla voi saada aikaa hieman vaaleampia raitoja vaaleisiin hiuksiin. Jyväskylässä voi ekokampaamo hiushuone korennossa vaalennuttaa hiuksia hellävaraisesti, mutta vaalennusaine ei ole kuitenkaan kasviväri. Jos on epävarma niin kannattaa tietysti tehdä kasviväreilläkin ensin koeraita hiuksiin. Kasvivärjäys vaatii vähän enemmän viitseliäisyyttä aluksi. Mä olen saanut esim. harmaat hiukset hyvin häivytettyä kasviväreillä. Onnea matkaan!

  VastaaPoista
 6. Olen iät ja ajat värjänny lähinnä kampaamoiden kevytväreillä ja jonkun verran castingilla - nyt tekis tosiaan jo mieli jättää myrkyt laittamatta päähän ja siirty hennaan. - Hiukan hankalalta kuulostaa mutta uskon että kyllä se siitä - Onko mitään vaaraa että hennasta tullee allerginen reaktio, esim sininen väri yleensä on aika allergisoiva ja jos indigo on sinipigmenttipohjasta.... Pitäiskö tehdä joku allergiatesti ? En kyllä mitään dramaattista myrkytysreaktiota (siitähän nois kemialliallisissa väreissä on kyse, ei allergia; ole koskaan saanu, eli olen kestäny myös violettisävysiä värejä) - Mistä kaupasta ihan livenä näitä värejä vois ostaa jos ei voi tilata netistä ?

  t: Maryam

  VastaaPoista
 7. Shabeera. pahoittelen hidasta vastausta heti näin aluksi. Hennalla voi kyllä tehdä kanssa ihotestin ensin. Harva on allerginen, mutta kasvitkin voivat allergisoida, joten tekee vaikka pienen hennatatuoinnin käteen ja seuraa tuleeko oireita. Useimmissa prismoissa ja sokokoksessakin olen nähnyt pientä satva-henna pakettia. Se on kyllä aika karkeaksi jauhettua ja putoilee helposti kokkareina päästä. Luontaistuotekaupoista voi kysellä mac urth- sarjan hennavärejä. Niistä löytyy indigoa ja eri punaisen sävyn sekoituksia.
  Alku oli itsellä ainakin vähän säheltämistä tuon värin teon kanssa, mutta parin kerran jälkeen se sujui jo ihan hyvin. Noista linkeistä löytyy hyviä ohjeita seoksen tekoon. Mutta tärkeintä on lisätä happoa(lue sitruunamehu) ja antaa hennan tekeytyä useamman tunnin ajan ennen päähän levitystä, jotta väri irtoaa kasvista. Lämmintä nestettä käyttämällä, esim. tee, aika lyhenee. Olen joskus aamulla laittanut hennanseoksen "tulille" ja illalla levittänyt sen päähän. Useimmiten teen hennan jo edellisenä päivänä. Nuo hennaboyn henna ja indigo ovat sikäli hyviä että ovat hyvin hienoksi jauhettuja ja siivilöityjä ja tahnasta tulee vähän liisterimäistä ja se on helppo levittää ja värjäystulos on ollut erinomainen. Onnea ja sinnikkyyttä kasvivärjäykseen!

  VastaaPoista
 8. Hej, olen mustatukkainen ja mua kiinnostaisi se että kun sekoitan indigoa ja hennaa, niin mistä tiedän kuinka paljon molempia laitetaan että tulee mustaa?
  Voiko ne laittaa silleen että eka hennaa ja heti perään indigoa? vai kannattaako sekottoo yhteen??
  Oon käyttäny tota santen indigoa ja satvan hennaa. Ovatko ne hyviä? : ) kiitos etukäteen : 3

  VastaaPoista
 9. Aron: Hei. mustaan värjäykseen tulee paras tulos siten että värjää ensin hennalla ja sitten indigolla päälle. Jatkossa voi värjätä juurikasvun henna-indigo-seoksella. aina silloin tällöin voi toistaa tuon ensin mainitun käsittelyn. Mulla oli muistaakseni aluksi kun värjäsin mustaksi noin 1/4 hennaa ja 3/4 indigoa väriseoksessa. Vähintään kuitenkin 1/5 hennaa kannattaa laittaa. Indigo haalistuu nopeammin kuin henna. Hiukset kannattaa pestä luonnonkosmetiikkashampoolla niin väri säilyy paremmin.

  VastaaPoista
 10. kiitos vastauksesta! Mistä sä siis tilaat sun hennat ja indigot? sillä tuo santen indigo ei todellakaan ole mikään ''unelma'' sillä ystäväni kertoi että samat santen hennat ja indigot lojuvat hyllyllä monia vuosia. Kiitos tästäkin vastauksesta : )

  VastaaPoista
 11. Mä tilaan Omani Hennaboy-firmasta englannista. Nopea toimitus ja hyvä laatu. Tarvitsee tietysti luottokortin tuohon nettitilaukseen... Hennat ja indigot tulee hyvin pakattuna ja postiluukkuun kotiin saakka.Postikulut on ihan vertailukelpoiset suomen vastaaviin. Tulikin mieleen että pitäisi tehdä uusi tilaus....

  VastaaPoista
 12. Hei!

  Näin nyt vanhan postauksesi. Itse värjään myös henna-väreillä. Minulla on normaalisti ihan vaaleat hiukset, mutta värjään ne McUrthin punaisella ja sitten ruskealla. Laitan ensin punaisen värin hiuksiin pariksi tunniksi, ja sen päälle värjään sitten ruskealla ja annan vaikuttaa n. 5h. Sen takia halusinkin kysyä, että miten saat sen indigo värin tarttumaan hiuksiin ilman että ensin värjäät ne punaisella sävyllä? Kiitos paljon!!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...