torstaina, tammikuuta 06, 2011

Emulsiovoiteen tekeminen

Emulsion tekeminen ei ole ihan niin vaikeaa kuin luulisi. Jos ruoanlaitto on hanskassa niin emulsion teko onnistuu. Väittäisinpä että on jopa helpompaa kuin majoneesin tekeminen.

Olen todella jäänyt koukkuun näihin omiin voiteisiin ja niiden kokkailuun. Olen ssanut ravintolakokin koulutuksenkin, mutta ehkä olisi pitänyt mennä opiskelemaan laborantiksi ennemminkin. No mutta ei kokkikoulusta ole koskaan haittaa ollut :)

Itsetehdyn emulsiovoiteen tekeminen on mielestäni kannattavaa ja hauska harrastuskin. Voin päättää itse mitä ja minkä laatuisia raaka-aineita voide sisältää ja tehdä siitä omalle iholleni sopivaa ja mahdollisimman vähin ja turhin lisä- ja säilöntäainein.
Minulla on kuiva ja couperosa kasvojen iho ja mokoma alkaa ikäkin jo vaikuttaa. Olen tehnyt omia voiteita(+ostanut luonnonkosmetiikkavoiteita) ja vanhat tavikset valitettavasti on jääneet käyttämättä loppuun, koska en kertakaikkiaan pysty tehotonta höttöä enää naamaani laittamaan. Kenties ns. normaalin ihotyypin käyttäjä ei huomaa niin suurta eroa kuin itse olen huomannut. Kuiva ja varsin kova pakkastalvi korostaa vielä omien ja luonnonkosmetiikkatuotteiden tehokkuutta.
Ja kaupan päälle tulee hyvä ekologinen omatunto. Osa omien voiteidenkin raaka-aineista on luomua!

Emulsiossa vesi ja rasva emulgoidaan keskenään tasaiseksi seokseksi ja saadaan siten kevyt,tasainen ja kosteuttava emulsiovoide.
Emulsion yhteydessä puhutaan faaseista. Vesifaasin ainekset ovat vesiliukoisia ja öljyfaasin ainekset rasvaliukoisia. Useimmiten emulgointiaineet ovat mukana öljyfaasissa.

Kuvassa on tarveaineet Ruusuiseen kasvoemulsioon. Teräksiset mitat ovat helppoja desinfioida. Isompaan määrään minulla on teräksinen pyöreäpohjainen isompi kulho. Ja kuvassa ei näy sekoittamiseen käytetyt teräspallovispilät. Puisilla saslik- tikuilla sekoittelen faasien aineita ja pöydän suojaan voipaperilla, ne voi poltella käytön jälkeen puuhellassa.
Lämpömittari on ostettu aromanticista, mutta markettien viinitarvikehyllystä voi löytää vastaavan. Taskuvaaka on huutonetistä ostettu. Sillä saa 0.01 tarkkuudella mitattua pienetkin ainemäärät. Raaka-aineet hankin Aromanticista ja Pienestä tuoksukaupasta.


Vasemmalla öljyfaasi ja oikealla vesifaasi.
Faasit kuumennetaan vesihauteessa n. 80 asteeseen ja samanlämpöisinä sekoitetaan aina öljyfaasi vesifaasiin hitaasti ja samalla sekoittaen. Öljyfaasissa on rasvat ja emulgointiaineet. Vesifaasissa aaloemehu, lähdevesi, ruusuvesi ja glyseriini. Teen itse aaloemehua pakastekuivatusta aaloejauheesta(pieni tuoksukauppa) ja pakastan mehun sopivan kokoisissa erissä minigrippusseissa.



Otetaan emulsion tekele pois vesihauteesta ja jatketaan sekoittamista niin kauan että emulsio alkaa paksuuntua ja lämpötila on laskenut alle 50 asteeseen. Tässä vaiheessa jähmettymistä voi nopeuttaa laittamalla astia kylmään vesihauteeseen ja muistetaan sekoitella välillä.
Voiteesta tulee yleensä vaalean beigen väristä. En ole käyttänyt väriaineita koska väri on mielestäni ok. Ehkä voisi jotain mica-väriä laittaa hohteeksi kesäiseen vartaloemulsioon...

E-vitamiiniöljy ja säilöntäaine lisätään vasta kun emulsio on jäähtynyt alle 40 asteiseksi. Kun emulsio on noin huoneenlämpöinen siihen voidaan lisätä eteeriset öljyt ja se voidaan laittaa purkkeihin.
Pienen tuoksukaupan sivuilla on tarkka ohje emulsiovoiteeseen.
Aromanticilta löytyy myös oma versio emulsion valmistamiseen.

Taaraan purkin ja sitten mittaan emulsion..
vasemmalla ruusuinen-voide ja oikealla  kahvi-suklaavoidetta.
Sopivien ja hygieenisten purkkien löytäminen ei ole ollut helppoa. Anttilasta olen löytänyt hyviä lasipurkkeja. Pienet purkit vasemalla ovat 50ml kokoisia ja Pienestä tuoksukaupasta ja alhaalla n.20ml sinikantiset ovat marketin kosmetiikkaosastolta tyhjiä matkapakkauksia. Oikealla 110ml purkit ovat aromanticilta. Tyhjien purkkien hinnat ovat noin euron kahtapuolta kpl riippuen vähän tilausmäärästä. Huulirasvahylsyjä saa molemmista nettikaupoista.
Jos jollakulla blogissani poikkeavalla on ideoita mistä voisi saada suurempia määriä edullisemmin, niin tietoa otetaan kiitollisna vastaan.:)

Aromanticilla on jos jonkilaisia pieniä lasipurnukoita, mutta niitä ei saa yksittäin. Omassa käytössä lasiset olisivat käteviä ja luontoa säästäviä, koska ne voisi käytön jälkeen desinfioida ja käyttää uudestaan. Ilokseni huomasin että tuoksukauppaankin oli tullut lasipurkkia kappaleittain myyntiin. Pyrin suosimaan kotimaista, joten seuraavaan tilaukseen sieltä lähtee kokeeksi pari lasipurkkia!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...