maanantaina, joulukuuta 27, 2010

Yhteenveto ekologisemmasta vuodesta

Vuosi sitten aloin oikein ajatuksella kiinnittää huomiota käyttämiini kosmetiikka aineisiin ja yleensäkin ekologisempiin ratkaisuihin arjen elämässä. Mietiskelin mitä kaikkea meille oikein myydään rasioissa ja purtiloissa ja mitkä aineet ovat oikeasti tehokkaita ja toimivia ja mitkä epäolennaisia ja vain silmän lumetta.
Eteenpäin tutkiskelussa ja tiedonhalussa ovat vieneet minua  samanhenkisten ihmisten tiedontäyteiset blogit ja linkit ja muutamat kirjat ja lehtiartikkelit ja TV-dokumentit. On ilahduttavaa huomata, että on olemassa useita ihmisiä joita samat asiat askarruttavat kuin itseänikin.
Jotenkin tämä kemikaalitulva missä me elämme hirvittää minua. Olen myös oivaltanut että paluuta menneeseen ei täysin ole, mutta jokainen voi ainakin jossain määrin itse valita millaisia määriä "myrkkyjä"  esim. iholleen ja suuhunsa laittaa.

 Asuminen ja ruoka
Kuluvan vuoden aikana olen päässyt ainakin mutaman askeleen tavoitettani kohti eli kemikaalittomampaa ja ekologisempaa elämäntapaa. Kun ottaa pieniä askeleita ja rauhalliseen tahtiin niin uskon että muutos tapahtuu pysyvämmin. Jos tekisi hetkessä paljon ja useita muutoksia elämään niin voisi helposti tulla takapakkia ja turhaantumista.
Omakotitalossa asuminen konkretisoi monia asioita ja lisää asukkaiden omaa vastuuta.
Asumme vanhassa 3 kerroksisessa rintamamiestalossa. Lämmitys toimii  valitettavasti sähköllä. Hyvä asia on että meillä on kaksi varaavaa sähköpatteria(massavaraaja). Ja koneellinen poistoilma ottaa talteen lämpöä lämminvesivaraajalle. Meillä on kolme tulipesää: pönttöuuni, puuhella ja iso leivinuuni. Piippu sijaitsee energiatehokkaasti talon keskellä, joten piipun lämpö leviää tasaisesti huoneisiin ja kerroksiin. Pyrkimys on että teen ruokaa samalla kun esim. leivinuunia tai puuhellaa lämmitetään. Jonkin verran poltamme tulipesissä paperia, mutta vain sytykkeenä. Poltamme pääasiassa koivua, koska sillä on hyvä hyötysuhde ja siitä jää vain vähän tuhkaa Tällä tavoin yritämme hyödyntää syntyvää energiaa enemmän. Joskus viikonloppuisin ei sähköhellaa tule käytettyä juuri lainkaan! Huoneiden lämpötila pyritään pitämään lähellä 20 C ja pohjakerroksen makuuhuoneessa  18-20C.  Ilmalämpöpumppu on ollut harkinnassa, mutta emme ole varma sen kannattavuudesta omassa talossamme.
Jätteiden käsittely on myös omalla vastuulla. Jäteastia on tietyn kokoinen ja sinne ei voi lappaa määräämättömästi roskia. Se on hyvä koska se kannustaa lajittelemaan paremmin. Viemme metallit, lasit, kartongit ja keräyspaperit kierrätyspisteisiin. . Puutarhan jätteet kompostoimme ns. avokomposteissa ja ruoanlaitossa syntyvän biojätteen kompostoimme biolanin kompostorissa. Avokompostiin menee myös lemmikkikanin likaiset pahnat ja papanat. Kaninpapanat on tunnetusti hyvää lannoitetta. komposteista saamme marjapensaille ja yrttitarhaan lannoitetta.
Puutarhassamme ei käytetä tuholaismyrkkyjä. Omat marjat ja omenat säilötään pakastimeen ja maakellariin ja kuivaamalla. Omia mausteyrttejäkin olen kuivanut talveksi. Pikku hiljaa olen ostanut tavallisten jauhojen ja hiutaleiden loputtua vastaavia luomutuotteita. Samoin jääkaappiin on ilmestynyt luomutomaatteja, sipuleita öljyä jne. Pyrin tekemään jaksamisen mukaan aina itse ruokaa perusraaka-aineista. Ja minusta on tullut valikoivampi einesten käyttäjä. Lihaa syömme vielä, mutta lähinnä luomu naudanjauhelihaa ja broileria ostaisin luomuna jos saisin. Kananmunat ovat vielä vapaan kanan munia. Luomuihin pitäisi kyllä siirtyä kananmunissakin. Mutta hitaasti hyvä tulee. Possunlihaa meillä ei syödä. Lapset eivät niiden karmeiden sikala uutisten takia enää halua possuja syödä. Jouluna siitä ei tullut ongelmaa, koska meillä syödään aina kalkkunaa. Nyt katsoin tarkkaan millaista kalkkunaa ostin. Löysin kotimaista viljakalkkunan rintafilettä pakastealtaasta.  Riistaa olen myös ostanut. Yritän boikotoida tehotuotantoa vastaan joka pahentaa päästöillään ilmastonmuutosta.
Tarkoituksena on olla tiedostava kuluttaja ja vältellä turhia lisäaineita ja pyrkiä käyttämään lähiruokaa ja luomutuotteita. Voin ilokseni summata vuoden aikana päässeeni jo hyvään alkuun. Olemme perheen kesken todenneet luomutuotteiden maun selkeästi paremmaksi kuin vastaavien "normi" tuotteiden.

 Kosmetiikka
käsivoiteita, hamppuvoidetta, dödöjä ja meikkejä.
Hiukseni olen reilun vuoden ajan värjännyt luonnonväreillä. Indigo-Henna-Amla-seoksella. Viemäriin valuu vain hienoksi jauhettua kasvia! Tästä tulee hyvä mieli kun ajattelee mitä kampaamoista valuu viemäreihin....Ja hiukseni ja päänahkani voivat hyvin. Hiusten värjäyksestä koko pohdiskelu lähti liikkeellekin. Toivoisin lisää ekokampaamoita Suomeen. Samoin ekokauneushoitoloita!
Kaivoin innostuneena vanhat kotikosmetiikkakirjani 80- luvulta, jolloin tein itse huulirasvaa jne.Kirjastosta löytyi lisää teoksia. Ja netistä pitkän ja intensiivisen surffailun tuloksena tietomäärä kosmetiikan valmistuksesta vain kasvoi. Kiitos herättävän Rita Stiensin Totuus kosmetiikasta kirjan olen todellakin ryhtynyt tekemään itse voiteita ja rasvoja mahdollisimman vähin lisäainein ja luonnonöljyistä jne. Pari muutakin tärkeää mainitsemisen arvoista tahoa ovat Pieni tuoksukauppa ja sen pitäjä Saara Kuha ja Brittiläinen Aromantic-nettikauppa. Nämä ovat arvokkaita tieto- ja raaka-ainelähteitä kosmetiikkakokkaajalle.
Kotikosmetiikasta on muodostunut harrastus ja sen myötä kosmetiikkatietous on lisääntynyt. ns. vanhojen tuotteiden tilalle olen pyrkinyt ostamaan luonnonkosmetiikkaversioita. Kaikkea kun ei ehdi eikä kannata tehdä itse. Purtiloiden määrä on vähentynyt kaapissa selvästi. Ja mikä tärkeintä iho voi hyvin ja tuotteet on paljon riitoisampia kuin tavisversiot. Ei tee mieli enää laittaa iholle raakaöljyn tislausjätettä eli parafiinia ja muita luonnottomia rasvoja.  Olemme perheen kolme tyttöä kaikki kuivaihoisia ja yhdellä on psoriasis, onneksi melko lievä. Viime ja tämä talvi on ollut kovan pakkasen kyllästämiä ja huoneilma kuivaa. Vaan meidän tyttöjen ihoa ei ole kiristänyt kun olemme käyttäneet saunan jälkeen vaahdotettua karitevoita(ohje pieni tuoksukauppa). Olen myös tehnyt kasvo- ja vartalo emulsioita meille kuivaihoisille ja myös rasvaisen ihon omistavalle miehelleni. Omien voiteiden teko onnistuu jos osaa vähän laittaa ruokaa. Hygieenisempi pitää olla mutta määrät ovat sen verran pieniä että tulevat käytetyiksi melko nopeasti ja säilöntäaineita tarvitaan vain vähän.( ohjeita pienituoksukauppa ja aromantic).
Hierontaan käytän pääasiassa luomukylmäpuristettua oliiviöljyä ja kokeilin opiskelijatoverin omaa eli Hankasalmella tuotettua kylmäpuristettua rypsiöljyä.Sekään ei ollut hassumpaa!
Hiuksiin käytän Urtekramin Shampoita ja hoitoaineita ja suihkugeeliä. Ovat edullisia ja löytyy marketeistakin. Lisäksi minulla on Vihreän kosmetiikan shampoopala. Ja pakko kehua kyseisen firman hamppuvoidetta ja kasvosaippuaa!!! Luonnonkosmetiikka shampoissa ei ole pahamaineista Sodium Laurenth sulfaattia, joka tuhoaa ihon oman suojaavan rasvakerroksen. Päänahkaa ei enää kutita ja eikä se enää hilseile. Eräs ystäväni päätyi samaan havaintoon.
Deodorantit on vaihtuneet luonnonkosmetiikkaan. Eivät pidä ihan yhtä hyvin kainaloita kuivana, mutta pitävät kyllä hienhajun pois! Aluksi antiperspiranttien jälkeen kainalot tuntuivat melkein valuvan välillä, mutta luin että se on normaalia koska hikirauhaset eivät ole päässeet toimimaan pitkään aikaan normaalisti. Nyt tilanne on jo rauhoittunut selvästi. Miehelleni kävi vielä kurjemmin, kun hänen kainalonsa ärtyivät ennen niin hyvän dermosilin dödön takia. Kokeeksi ostin laveran spray deon ja tilanne parani. Teho ei tietenkään vastaa antiperspiranttia, mutta dödö toimii riitävän hyvin.
Kaiken kotikosmetiikkaseikkailun lisäksi hurahdin saippuantekoon. En tiedä muuta ekologista puolustusta tälle touhulle kuin että rasvat ovat kotitekoisessa saipppuassa kasviperäisiä ja kiinteä saippua vähentää pakkausjätettä kun sitä ei laimenneta vedellä. Samoin tietysti kuljetuspäästöt jäävät pois kun homma hoituu kokonaan kotona. Vielä yksi  hieno asia omatekoisessa saippuassa on että se on erinomainen huovutussaippua!  Kesällä pystyin pesemään vartalonikin palasaippualla, mitä en koskaan ole voinut tehdä. Omatekoiset saippuani ovat ns. ylirasvoitettuja eli niissä on jäljellä vapaata saippuoimatonta rasvaa, joka tekee niistä hellävaraisempia. Käsisaippuana toimii erinomaisesti. Kädet eivät kuiva!
Meikkejä käytän vähän ja siirtyminen luonnonkosmetiikkameikkeihin on ollut hidasta. Käytössä on ollut Natucin ripsiväri ja totesin sen varsin hyväksi. Saatavuus ongelmien takia täällä Jyväskylässä päädyin sitten seuraavaksi Dr.Hauschan ripsiväriin ja eyelineriin ja minulla on myös saman sarjan aurinkopuuteri, jonka ostin Biodellysta. Ei ole moitteen sanaa tuotteissa. Vähän on arvokkaampia kuin tavis, mutta laatuakin on. Yksi normiripsiväri josta en ole luopunut on Sensain 38. Se on sopivan vedenpitävä, muttei ärsytä silmiä. Dermosililtä on käytössä luonnonkosmetiikkaa kasvoputsarivaahto, kasvovesi, meikkikynä ja duo-luomiväri.
Meikin poistoon vanhemman tyttären kanssa käytämme itse tehtyä meikinpoistoöljyä. Se sisältää oliiviöljyä, risiiniöljyä ja viinirypäleensiemenöljyä.
Itse olen tehnyt myös huulirasvaa, kynsinauhaöljyä ja koiralle tassuvoiteen. Lisäksi olen valmistanut useita vartalonkuorinta-aineita ja jalkakylpysuolan ja jalkakuorinnan.

Shampoo, hoitoaine, pesuneste, vaahdotettu karite ja pyykkineste.

 Pesuaineet
Kodin siivouksessa olen aina käytänyt vähän pesuaineita ja mielellään mietoja. Wc-pöntön puhdistuksessa käytän Ecoverin ainetta, samoin pyykinpesussa  käytössä on saman valmistajan nestemäinen pyykinpesuaine, joka on ihanan raikkaan tuoksuinen. Minulla on käytössä kuivausrumpu, joten huuhteluainetta en käytä, tarvittaessa etikka korvaa sen. Kesäisin kuivaan pyykit ulkona. Runsaasta lemmikkimäärästä johtuen en henno kuivausrummusta luopua. Pesupähkinät on vielä kokeilematta, mutta suunnitelmissa sekin on. Eläinten "vahinkoja" varten minulla on suihkepullossa vettä, johon on lorautettu etikkaa ja tippa tiskiainetta. Se on turvallinen ja poistaa hajun tehokkaasti. Hiusharjat ja kammat desinfioin ruokasoodavedellä.
Vanhan kansan konstit ovat usein tehokkaita ja turvallisia käyttää puhtaanapidossa.
Ilmanraikastimena toimii tuoksulamppu, jossa on eteeristä öljyä.


Unohtui vielä mainita,jotta vanhat vaatteet ja ehjät tavarat viedään kirpputorille tai annetaan eteenpäin tutuille. Ostamme myös käytettyä tavaraa esim. huutonetistä. Yritämme ettemme ostaisi halvinta elektroniikkaa, koska ne menevät helposti rikki. Samoin vaateissa on suuntaus ostaa ajatonta ja kestävää, ja neulon itse lapasia ja sukkia jne. Rikkoutuneet vaatteet ja tavarat korjataan jos se vaan on mahdollista.
Taloudessamme on vain yksi auto. Asumme hyvien liikenneyhteyksien varrella, joten joukkoliikenne on käytössä. Ja kesäisin vanha moottoripyörä ja polkupyörä. Kerran viikossa käymme marketissa ja täydennämme ruokavarantoa lähikauppoja hyödyntäen.
Siinäpä olikin tilitystä omasta elämäntavasta kerrakseen. Varmaan ei ihan kaikkea tullut mainituksi.

 Takansytykkeitä!

Nämä ovat tyttären koulukaverin äidin tekemiä, mutta suunnitelmissa on itsekin väkertää näitä sulokkaita sytykkeitä...Yksi sytykeruusun teko-ohje

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...