perjantaina, helmikuuta 25, 2011

Kylmäemulgaattorista ja muistakin...

Mieheni pitää sellaisista ohuista ja geelimäisistä voiteista. Huomasin aromanticin sivuilla kylmäemulgaatorin ja se alkoi kiinnostaa siinä määrin että päädyin tilaamaan sitä. Käytössä se on osoittautunut varsin hyväksi emulgaatoriksi. Emulsiosta tulee ohut ja se on nopeatekoinen. cold emulsifier on lisäksi 94% luomua.

Alla aaloegeelin ohje. Itse siis teen aaloemehun, en käytä ohjeessa olevaa tiivistettä. Eli aaloemehuun vaan  sekoitetaan xanthan gumia ja jos haluaa niin säilöntäainetta. Koska itse laitan aina aaloegeelin tai mehun voiteeseen, en lisää säilöntäainetta tässä vaiheessa, vaan lopuksi koko emulsioon.

Aloe Gel(Makes 100ml) (Aromanticin sivuilta kopioitu)           

Stage 1
88ml Spring Water
1g/2ml/1/2 tsp Xanthan Gum
Stage 2
10ml Aloe Vera Concentrate
12 drops (0.6%) Preservative

Stage 1

  1. Measure the water in a jug and pour into a bowl.
  2. Measure a level 2ml measuring spoon with xanthan gum powder.
  3. Sprinkle the xanthan gum powder over the water little by little, whisking vigorously. If your gel gets lumpy, blend until smooth with an electric blender.
  4. When there are no more lumps, stop whisking or blending.

Stage 2

5. Add all of the other pre-measured ingredients and mix well in to the gel.


 Moisturising Lotion (using Xanthan Gum) (Aromanticin sivuilta kopioitu)
  • 6g Cold Emulsifier (Organic)
  • 8ml Apricot Kernel Oil
  • 4ml Sunflower Oil
  • 0.5ml/g Vitamin E Oil (undiluted)
  • 50g Xanthan Gum Gel (replace the 2g of Cellulose in the Gel recipe above with 1.2-1.5% Xanthan Gum to make the gel)
  • 30ml Cold Spring Water
  • 0.5ml/g Essential Oils
  • 0.5ml/g Preservative
Emulsion valmistus lyhyesti:
*Öljyt ja emulgaattori sekoitetaan keskenää noin minuutin ajan jaksoittain sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Minulla on käytössä sauvasekoittimen oma pieni tehosekoitin, jolla teen kaksinkertaisen annoksen aromanticin ohjeesta(2x100ml)
* Lopuksi joukkoon laitetaan geeli,esim. aaloegeeli ja vesi ja säilöntäaine ja eteeriset öljyt ja taas blendataan ne sekaan. Ilman tuota geeliä emulsiosta tulee liian lirua. Teen itse pakastekuivatetusta aaloejauheesta aaloemehua, jonka pakastan 100ml ja 50 ml annoksina minigrippusseihin ja sulatan aina sopivan määrän ja teen xanthan gumin avulla lisäaineetonta aaloegeeliä. Xanthan gumia käytetään elintarviketeollisuudessa, joten on turvallinen aine.
*Ja siinä se se emulsio on valmista heti käyttöön. Ei kuumennusta eikä monia erilaisia vaiheita kuten tavallisilla emulgaattoreilla. Aromanticin sivuilla on tarkempaa tietoa kylmäemulgaattorin  ainesosista. Se sisältää valmiiksi kosteuttavaa glyseriiniä.

Emulsiot sopivat siis hyvin rasvaiselle iholle ja kuivemmallekin kesäaikaan ja niistä tulee ohuita ja helpostilevittyviä vartaloemulsioita!
Kylmäemulgaattoria voi käyttää kuumameneltelmäänkin, mutten itse ole sitä kokeillut.
Omat kokeiluni ovat kasvo- ja vartalovoiteita ja oliivipuhdistusaine kasvoille.


Pienen tuoksukaupan reseptillä tehtyyn emulsioon olen käyttänyt nykyisin kolmea emulgaatoria, koska siten on tullut paras koostumus voiteeseen. Ohjeessa on vaihtoehtoisesti pelkän BTMS-emulgaattorin tilalla mahdollista käyttää 1/3 BTMS, 1/3 setyylialkoholia ja 1/3 emulgointihiutaleita. 

Kahvi- suklaavoide II (2xPTK:n emulsio-ohje)

Vesifaasi: 
100g aaloemehu
250g lähdevesi
10g glycerin

Öljyfaasi: 
25g kahvivoi
10g kaakaovoi
10g karitevoi
30g aprikoosinkiviöljy
25g jojobaöljy
20g hamppuöljy
10g BTMS+10g emulgointihiutaleet+10g setyylialkoholi

Muut aineet:
2,5g E-vitamiiniöljy
2,5g säilöntäaine-12
Tuoksuöljyt: kahvi, suklaa, vanilja ja muskotti

Valmistetaan Pienen tuoksukaupan ohjeen mukaan. Tuo kahvivoi on vähän arvokkaampaa, mutta aivan ihanan tuoksuista ja tuntuista! Tämä voide käy koko vartalolle. Reseptiähän voi yksinkertaistaa rasvojen osalta ja vaihtamalla kovia rasvoja öljyihin voiteesta saa ohuempaa ja kevyempää. Vesifaasissahan voi olla pelkkää lähdevettä tai jotain hydrolaattia eli esim.ruusuvettä mukana.

sunnuntaina, helmikuuta 20, 2011

lisää kotikosmetiikka-asiaa tulossa

Laitan taas tänne juttua omista voidetouhuista tuonnenpana koskien kylmäemulgaatin käyttöä ja vähän asiaa muistakin emulgaattoreista. Oman shampoon ja hoitoaineen tekeminen olisi listalla ja se maitosaippua, rypsihunajasaippua jne. Harmittaa kun ei Makon saippualaskuri pelitä enää. Se oli hyvä suomenkielinen versio! Opiskelutkin  vievät taas aikaa ja vähän  haittaavat tätä harrastamista ;)
Rohkeat bloggaajat ovat minulle suunnannäyttäjiä tässä shampoo/hoitoaineprojektissa.:Menniäisen asanoita ja neuleita ja Nimman nurkka . Lisäksi Pieneen tuoksukauppaan on tullut ekoshampoopohjaa myyntiin! Aromanticilta kyllä löytyy raaka-aineita, mutta nyt on vähän kukkaronnyörit supummalla ja on tilailtava mahdollisimman vähän raaka-aineita :(

Tunnustus!!!

????Olen ihan hämilläni, mutta iloinen! Sain Nimman nurkasta tunnustuksen. Kiitos Nimma tunnustuksesta!  Tosi kiva saada positiivista palautetta, varsinkin kun olen aika nuutunut tästä opiskeluvuodesta. tälläisesta saa potkua arkeen! :)

Nyt kai pitäisi kertoa viisi erityistä asiaa itsestä.(taitaa tulla enemmänkin...)

1. Olen eläinrakas ja perhekeskeinen pohdiskeleva kotoilija. Sydämeni vuotaa verta kaikenlaisen epäoikeudenmukaisuuden takia.  Äitinä olen välillä rasittavan huolehtiva.

2. Olen helposti innostuva ja minulla on myös toisinaan paljon visioita päässäni, mutta liian vähän aikaa ja kärsivällisyyttä toteuttaa niitä. Kärsivällisyys ei siis ole hyveeni ja  minulla on useita projekteja aina yhtäaikaa työn alla. Useimmat projektit kuitenkin valmistuvat ennemmin tai myöhemmin. Ja myös sitten kun jostain oikein innostun, niin uppoudun siihen syvälle. Esim. nyt tämä kotikosmetiikka ja bloggailu.

3. Olen käsillä tekevä ihminen. Kaikenlainen käsityö ja askartelu ja puuhailu on mukavaa ja antoisaa.

4. Pidän kiireettymyydestä ja inhoan tulosvastuullisuutta ja oravanpyörämeininkiä. Haaveenani olisi elää stressittömämpää elämää mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaen. Samoilla periaatteilla haluaisin tehdä hierojan työtä ja tuottaa  hyvää oloa ihmisille. Palvelut eivät kuormita ympäristöä niin paljon kuin kulutushyödykkeet. Taidan siis olla jonkin sortin hippi :)

5. Tunnollisena ihmisenä tuhlaan myös joskus energiaa turhaan murehtimiseen ja huolehtimiseen. Olen myös piiloperfektionisti. Masennun helposti jos kätteni tekemä tuotos ei ole "täydellinen". Haluan aina tietää miksi joku asia on niinkuin se on. Toisaalta ilahdun hyvinkin pienistä asioita vaikkapa hymystä tai kauniista sanoista tai lintulaudalla aterioivista lintusista.

maanantaina, helmikuuta 14, 2011

Raakasuklaan autuaallinen maailma

Tein myös raakasuklaata Ekolosta saamani reseptin pohjalta. Olen aiemmin tehnyt kerran ja siinä oli liikaa kookorasvaa ja suklaasta tuli liian sulavaa(piti säilyttää jääkaapissa), mutta maku oli aikas hyvä.
Nyt laitoin pääosin kaakaovoita ja pikkuisen kookosrasvaa. Suklaasta oli sopivan jähmeää ja erittäin maukasta. Laitoin paljon kaikenlaista terveellistä matskua mukaan(taatelia, hampunsiemeniä, pähkinöitä jne.). Tein aineksista sauvasekoittimella tahnan, jonka lisäsin suklaamassan joukkoon. Makeutusaineena on vain hunaja. Tästä voisi kehitellä eväspaloja lisäämällä herkkumysliä joukkoon!

Raakasuklaa  (ekolon resepti)

4 dl kaakaovoita raastettuna
reilu 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
reilu 1 dl raakakaakaojauhetta
reilu 1 rkl luomuhunajaa tai agavesiirappia

Lisää lisukkeita maun mukaan
 *Sulata kaakaovoiraaste, kookosöljy ja makeutusaine vesihauteessa. Lisää joukkoon loput ainekset.
* Kaada seos esim. jääpälamuotteihin ja laita hetkeksi pakkaseen tai jääkaappiin kovettumaan.


Oma raakasuklaan versio:
n. 2 dl kaakaovoi raastetta(ekolo)
n. 5 tl neitsyt kookosöljyä
vajaa 1dl raakakaakaojauhetta(van houten)
n. 1rkl lähituotettua hunajaa
Lisukkeet: 2 taatelia, 1 rkl kookoshiutaleita, 2 tl mantelijauhetta, 2 tl kaakaonibsejä, 2 tl kuivattua mustikkaa, 1 tl hampunsiemeniä. Lisukkeet soseutin sauvasekoittimella tahnaksi ja lisäsin perusmassaan. Muottina oli matala tupperware- rasia ja pakkanen ulkona hoiti kovettamisen.


Kaikenlaisen mukaan tungetun terveellisen aineksen ansiosta suklaasta tosiaan tuli mukavan jähmeää ja sitä oli kätevä leikata pitsaleikkurilla.


Raakasuklaareseptejä löytyy raakasuklaa.com:ista !

Iltapalalle pellillinen keisarin morsiamen leipää

Löysin herkullisen näköisen leipäreseptin HuuHaaPuuHaa- blogista. Ohje on kaiken lisäksi helppo ja sitä voi muunnella oman maun mukaan. Laitoin sekaan fetaa, kalamata-oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja juustoraastetta. Tosi hyvä, täyttävä ja terveellinen eväs. Toimii ilman lihaa aivan hyvin. Ensi kerralla voisi laittaa valmista valkosipulimurskaa mukaan...

sunnuntaina, helmikuuta 13, 2011

Hyvä yrttikirja

Löysin kirjastosta uuden yrttikirjan. Käytännön lääkekasvit, Henriette Kress. Hyvä ja tiivis tietopaketti yrteistä ja niiden käytöstä. Yrtit olivat tuttuja ja niitä oli sopiva määrä aloittelijalle. Kirja oli lisäksi hauskasti kirjoitettu! Suosittelen. Täytynee varmaan hankkia opus omaksi.

Kitarateline synttärilahjaksi omalle miekkoselle!

Heti alkuun suuret kiitokset Takomo Rautakärpänen ja seppä Sami "Fly" Kärkkäiselle Laukaaseen! Hänen ansiostaan visioistani tuli totta ja päivänsankari sai hienon lahjan!
Olin jo tovin pohtinut mitä antaisin rakkaalle miehelleni 40-vuotislahjaksi. Halusin antaa jotain persoonallista, henkilökohtaista ja käytännöllistä. Aikani pähkäiltyäni keksin että takorautainen kitarateline olisi se juttu. Koska valmista ei yllättäen ollut mistään oikeen saatavilla, oli etsittävä sille tekijä. Joulumessuilla pääsin sepän juttusille ja siitä alkoi salainen projekti.  Ajatuksena oli  yksinkertainen kitarateline, mutta jotain yksityiskohtaa  halusin kuitenkin mukaan ja tärkeää oli että takomisen jälki oli nähtävissä. Suunnittelin jonkinlaisen mallin ja aiheeksi valitsin käärmeen.Seppä sai näillä eväillä vapauden toteuttaa telineen.
Viimeiseen asti sain säilytettyä salaisuuden ja mieheni oli kyllä mielissään lahjasta! Vielä siihen täytyi tuunata pehmikkeitä ja muita käyttöä parantavia ja kitaraa suojaavia lisäyksiä.
Huovutin tiiviin huopapalan, josta sain "kaularemmiin" ja "jalaksiin" pehmikkeet. Ja nahkanauhoilla punoin huopaosat telineeseen kiinni. Jalaksiin ja häntään leikkasin lisäksi pienet palat huonekaluhuovasta. Jätin jalaksiin paikan niille, koska todennäköisesti palat pitää joskus uusiakin.
Oli kiva kun sain itsekin tehdä telineeseen jotain.
Takomo rautakärpänen käyttää usein kierrätysrautaa, mikä on minusta hieno juttu!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...